Koben Sprengers

COMPONIST LETTERS FROM THE OTHER SIDE

Muziek werd deze jonge Beringenaar met de paplepel ingegeven. Met een koordirigent als vader kwam hij al snel in contact met klassieke muziek en kreeg hij zijn eerste pianolessen op 5-jarige leeftijd. Zijn nieuwsgierigheid binnen muziek bleef echter groot en Koben voegde hierdoor op zijn 11de ook slagwerk, gitaar en basgitaar toe aan het rijtje.

Op 14-jarige leeftijd werd hij geaccepteerd aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut om een klassieke slagwerkopleiding te volgen, waar hij zijn eerste ervaringen opdeed met symfonische orkesten. Maar de nieuwsgierigheid werd doorheen de jaren enkel groter en op zijn 18de besloot hij, naast een universitaire opleiding Taal- & Letterkunde aan de KULeuven, ook nog contrabas te volgen aan de jazzafdeling van het Lemmensinstituut. Met zijn contrabas schuimde Koben reeds tal van orkesten en ensembles af, zowel in de jazz als in klassieke genres.

Maar zijn echte grote passie moest nog tot uiting komen: componeren. Tijdens al zijn opleidingen schreef Koben regelmatig kleine werkjes en composities tot hij uiteindelijk besloot om hier meer tijd in te investeren. Dat resulteerde in een eerste opdracht en opvoering van zijn compositie Exsultate in december 2017, met het gelijknamige Heusdens koor onder leiding van zijn vader, Bruno Sprengers. Als lid van het ensemble Het Incident, gespecialiseerd in nieuwe muziek, kreeg hij ook de kans om een werk te schrijven voor hun samenwerking met het Gentse koor 2de Adem, geleid door Maarten van Ingelgem. Dit werk ging voor het eerst in première in mei dit jaar in de prachtige 12e-eeuwse St. Baafsabdij te Gent.

Voor deze reeks herdenkingsconcerten naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand kreeg Koben de opdracht om een groot werk te schrijven dat samen met The Armed Man, a Mass for Peace van componist Karl Jenkins zou worden opgevoerd. Deze opdracht resulteerde in de creatie Letters from the Other Side, van 8 t.e.m. 11 november voor u gebracht in ‘A Mass For Peace’.

2018-09-16T20:06:49+00:00

Leave A Comment

X